top of page
Поиск
  • Фото автораБібліотека ІППО

VІ обласний фестиваль «Шукай краси, добра шукай!» об'єднав словолюбців!

День української писемності та мови – свято, що збирає учнівську та вчительську спільноти Донеччини для участі в обласному фестивалі «Шукай краси, добра шукай!». Цьогоріч захід відбувся в дистанційному форматі 10 листопада й був присвячений 150-річчю від дня народження Лесі Українки.

Фестиваль, організований і проведений відділом української мови та літератури та працівниками бібліотеки Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, об'єднав близько 200 учасників за 5 номінаціями: Виставка творчих робіт «Пост для соціальної мережі з фотографією в стилі Flat lay ,,Contra spem spero!”», «Автор підручника ,,Не раз, хто забувається про завтра, той має вічність”», «Літературно-музичний мікс за творами Лесі Українки ,,Нi! Я жива! Я буду вiчно жити! Я в серцi маю те, що не вмирає!”», «Проби пера педагогів Донеччини ,,Слово, моя ти єдиная зброє!”», «Панорама буктрейлерів за творчістю Лесі Українки».

Номінація «Пост для соціальної мережі з фотографією в стилі Flat lay» другий рік поспіль збирає велику кількість прихильників. 58 учителів, 12 бібліотекарів із 34 територіальних громад 5 районів Донецької області створили 66 фотографій в стилі Flat lay. Але насправді фотографій з постами в соціальній мережі Фейсбук за хештегом #Фестиваль_Шукай_краси_добра2021 набагато більше заявлених — їх близько 100! І набагато більше учнів і учителів на нашому Фестивалі! Така велика кількість робіт, а також активність і масовість учасників вимагають перегляду умов участі у фестивалі, потребують більшої відкритості, демократизації заходу.

Організаційний комітет відібрав 16 фотографій в стилі Flat lay на обласну «Виставку творчих робіт «Contra spem spero!». Вітаємо лауреатів!

Більшість коротких есе (постів), створених освітянами, були емоційними, яскравими, креалізованими, написаними від щирого серця. Педагоги та бібліотекарі ділились особистими роздумами, враженнями від прочитаного, власними поезіями, улюбленими цитатами. Любов. Хвороба. Криза. Катарсис. Життя і смерть. Деякі дописи виявилися настільки відвертими, особистими, що їх неможливо читати без сліз і співчуття!

Фінальний етап обласного фестивалю прикрасили 13 буктрейлерів учителів і бібліотекарів та дві учнівські роботи. Вітаємо всіх запрошених на Фестиваль лауреатів із можливістю представити свої «книги в кадрі», свої методичні та творчі досягнення, власні уміння інтерпретувати прочитане в інноваційній формі. Інтерактивний плакат на сайті «Е-БІБЛІОТЕКА» Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти презентує відеоролики лауреатів. Загальна кількість учасників номінації – 32 учителя і 7 бібліотекарів із 20 територіальних громад 5 районів Донецької області; кількість створених буктрейлерів – 40.

Яскраві зорові та звукові образи, швидка зміна кадрів/картинок і стислість, динамічність сюжету… Якщо все разом виглядає дійсно привабливо та захопливо, що хочеться все кинути і бігти читати – значить буктрейлер створено правильно! А ще буктрейлер – це хороший шанс на деякий час перетворитися на режисера, оператора, художника, співака, гримера, звукооператора, сценариста або «одягнути» на себе образ літературного героя.

Позитивною рисою даної номінації є те, що фестивальні роботи пристосовані для повсякденного використання в освітній діяльності. Ресурси, накопичені за 6 років, – це «помічник» учителів української мови та літератури, учителів зарубіжної літератури, історії, інформатики та, звичайно ж, бібліотекарів. Створення власного продукту спонукає дітей шукати додаткові матеріали, критично та творчо опрацьовувати знайдену інформацію, запам’ятовувати факти, прізвища, дати… Такі творчі завдання в межах освітнього процесу позитивно впливають на формування читацької компетентності учнів.

З матеріалами номінацій «Літературно-музичний мікс за творами Лесі Українки», «Проби пера», «Автор підручника „Не раз, хто забувається про завтра, той має вічність”» можна ознайомитися за покликаннями: https://viddilukrfilolog.wixsite.com/festival/2021; з буктрейлерами та фотографіями в стилі Flat lay і постами до них, а також аналітичною довідкою – за лінком https://bit.ly/3Cj4cSl, фестивальні та позаконкурсні фотографіїї – за хештегом #Фестиваль_Шукай_краси_добра2021.

Інтерес освітян до фестивалю «Шукай краси, добра шукай!», їх активність, їх бажання творити свідчать про значущість обласного заходу, актуальність номінацій, важливість подальшої підтримки творчого потенціалу педагогів і учнів. Отже, чекаємо на нові фестивалі! Зустрінемося знов восени в День української мови та писемності!

VІ обласний фестиваль «Шукай краси, добра шукай!» укотре довів, що українську мову знають, шанують і плекають на Донеччині.






141 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!

8 грудня на платформі Zoom Meeting з одного з пунктів незламності Києва (через відключення електрики) відбувся Всеукраїнський вебінар за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2022. З

bottom of page