top of page
Поиск
  • Фото автораБібліотека ІППО

День науки в Україні


День науки в Україні відзначається в третю суботу травня. Цого року ця подія припадає на 21 число.

З'явилося свято в 1997 році у зв'язку з підписанням відповідного президентського указу.

Науковий потенціал Україні вважається одним з найкращих в Європі. Українські вчені є авторами безлічі винаходів в різних областях науки

Особливо почесним це свято є для членів Національної Академії Наук України, вищої наукової установи України з самоврядною організацією. НАНУ об'єднує дійсних членів, членів-кореспондентів та іноземних членів, а також всіх наукових працівників, що працюють у її наукових установах, здійснюючи дослідження у галузі природничих, гуманітарних, суспільних та технічних наук.

Українську академію наук засновано за указом гетьмана Павла Скоропадського і урочисто відкрито 14 листопада 1918 року. Її було створено самоврядною установою, яка одразу складалася з 45 установ: 15 інститутів, 14 постійних комісій, 6 музеїв, 2 кабінети, 2 лабораторії, Ботанічний та Акліматизаційний сади, Астрономічна обсерваторія, Біологічна станція, бібліотека, друкарня та архів. Видання Академії повинні були друкуватися українською мовою.

День науки відзначають співробітники наукових установ, які входять до складу НАН України. Їх наукові досягнення представлені роботами 12740 тисяч висококваліфікованих наукових спеціалістів. За статистикою, в установах, підконтрольних Національної Академії Наук України, зараз працюють близько 35 000 чоловік. Найбільшими регіональними науковими центрами країни є Придніпровський, Донецький, Південний, Західний, Північно-Східний і Кримський центри. Крім того, наукові розробки постійно ведуться в 330 вищих навчальних закладах країни, в яких також проводиться святкування Дня науки.


22 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!

8 грудня на платформі Zoom Meeting з одного з пунктів незламності Києва (через відключення електрики) відбувся Всеукраїнський вебінар за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2022. З

bottom of page