top of page
Поиск
  • Фото автораБібліотека ІППО

Сучасні тенденції розвитку та нові моделі в бібліотечній справі


Бібліотеки України є базовим елементом культурної, наукової, освітньої, інформаційної інфраструктури країни. Вони сприяють розбудові читаючої та мислячої нації. Але сьогодні необхідно переосмислити роль бібліотек, їхніх ресурсів відповідно до нових потреб населення; створення нових моделей бібліотечного обслуговування населення з урахуванням соціокультурної ситуації; збереження й поповнення книжкових фондів; упровадження сучасних інформаційних технологій, формування єдиного інформаційного простору країни; підвищення соціального статусу працівників, без яких неможливо уявити наше життя, тому що вони забезпечують і знайомлять читачів із найбільшим надбанням людства – книгою.

Тому 23 березня 2016 року Слов`янська школа-інтернат №1 гостинно відчинила двері для проведення методичної вітальні для керівників МО та бібліотекарів загальноосвітніх закладів області за темою «Сучасні тенденції розвитку та нові моделі в бібліотечній справі».

Учасники методичної вітальні були ознайомлені з проектом стратегії розвитку бібліотечної справи в України до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», розробленого Українською бібліотечною асоціацією. Цей документ було розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства культури України для загального обговорення та отримання пропозицій та зауважень.

Метою Стратегії є визначення ключових проблем розвитку бібліотечної справи в Україні, пріоритетів діяльності сучасних бібліотек у забезпеченні сталого розвитку України, напрямів, завдань та основних дій, спрямованих на їхню реалізацію.

Було розглянуто такі питання, як сучасний стан, стратегічні напрями розвитку бібліотечної справи в Україні, проблеми, що стоять перед бібліотечною спільнотою та план дій щодо проведення реформ.

Бібліотечна справа України потребує низки комплексних системних організаційних, структурних і технологічних змін згідно з сучасними загальносвітовими тенденціями, тому працівників ЗНЗ було ознайомлено з Маніфестом Української бібліотечної асоціації «Бібліотеки в умовах кризи», який було прийнято президією УБА 7 липня 2015 р., мета якого – об’єднати зусилля і підвищити стратегічне значення надзвичайно важливої ланки культури та освіти на більш високий рівень.

Одним із аспектів реформування цієї важливої галузі культури є впровадження інноваційних технологій, тому всіх присутніх було ознайомлено з таким інноваційним напрямком роботи, як бібліотечна психологія.

Родзинкою заходу став святковий концерт, який приготували вихованці школи-інтернату, «Бібліотека – царство книг».

Як бачимо, сьогодні перед шкільними бібліотеками України постають нові важливі завдання щодо подальшого їхнього розвитку, ролі та впровадження інноваційних технологій.

76 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!

8 грудня на платформі Zoom Meeting з одного з пунктів незламності Києва (через відключення електрики) відбувся Всеукраїнський вебінар за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2022. З

bottom of page