top of page
Поиск
  • Фото автораБібліотека ІППО

Інформатизація та автоматизація бібліотечних процесів


16 жовтня 2015 р. у Центральній дитячій бібліотеці «Книжчин дім» м. Краматорська було проведено обласний семінар для керівників МО шкільних бібліотекарів Донецької області. Для проведення семінару було організовано книжкову виставку з питань інформатизації та автоматизації бібліотечних процесів, представлені приклади мультимедійних видань.

У ході семінару розглянуто питання щодо впровадження нових інформаційних технологій у практику роботи шкільних бібліотекарів. Загальну інформацію щодо цього питання представила методист інформаційно-бібліотечного центру ДоноблІППО Ткаченко Ганна Миколаївна.

Досвідом роботи поділилася керівник методичної комісії шкільних бібліотекарів м. Краматорська Древелькова Валентина Володимирівна. Вона розповіла про нові форми роботи, які використовують краматорські шкільні бібліотекарі, презентувала свої наробки щодо упровадженнь інших інноваційних форм роботи: флеш-мобів, буккросінгу, проведення інтернет-конференцій, інтернет-семінарів, ведення блогів, виготовлення інформаційних буклетів тощо.

Досвід роботи методичного об'єднання м. Слов'янську щодо упровадження інформаційних технологій у роботі бібліотекарів ЗНЗ представила Маркіна Ірина Юріївна. Вона поінформувала присутніх про інформатизацію системи слов'янських шкільних бібліотек, проведення заходів щодо популяризації книги, використання різноманітних технічних засобів, а також розповіла про сумісну роботу з Центром вільного доступу до мережі Інтернет, який працює на базі Міської дитячої бібліотеки.

Досвід роботи методичної комісії м. Костянтинівки представила методист із бібліотечних фондів Гонтаренко Вікторія Юріївна. Вона подала інформацію про створення електронної ілюстрованої картотеки в шкільних бібліотеках міста. Розповіла про проведення масових заходів із використанням комп'ютерних технологій: квестів, бібліотечних уік-ендів, віртуальних подорожей як способу реклами бібліотек. Родзинкою виступу стала інформація про проведення конкурсу буктрелерів.

Не менш цікавим був виступ Якименко Ніни Іванівни, головного бібліографа Міської дитячої бібліотеки «Книжчин дім» м. Краматорська. Вона поділилася досвідом використання інформаційних технологій у позашкільній роботі на прикладі дитячої бібліотеки. У бібліотеці працює автоматизована бібліотечно-інформаційна система "ІРБІС", завдяки якій створено єдиний електронний каталог для всіх публічних бібліотек міста. Бібліотека має свій сайт, використовує в своїй роботі PR-технології, всі соціальні мережі, має медіатеку, що зберігається на жорсткому диску, зону вільної мережі бесплатный Wi-Fi Интернет, проводить Скайп-консультації, займається видавництвом збірників та буклетів та багато іншого.

А ще несподіваним подарунком для учасників семінару стала зустріч із Євгенією Пірог – письменницею, авторкою й кураторкою дитячих проектів «Додай читання», «Тату, почитай!», «Срібна читацька Книга», спрямованих на популяризацію читання, відомою в Україні під псевдонімами Казкарка Джинні та DjinniPie.

Вона розповіла присутнім про різноманітні проекти, пов'язані з читанням — що є складовими частинами великої Всеукраїнської ініціативи «Додай читання!». Пані Євгенія співала, гралася ляльками, провела майстер-клас із виготовлення «книжкових шпаківень» та запросила всіх до участі у проекті з розміщення «Книжкових шпаківень» у дитячих лікарнях.

Загалом пройшов семінар на високому рівні, всі отримали цікаву і важливу інформацію, обмінялися досвідом та приєдналися до Всеукраїнського проекту популяризації книги.

Підводячи підсумки роботи семінару, його учасники наголосили на необхідності проведення таких заходів та інших шкільних бібліотек ініціювання форм роботи щодо розвитку дитячого та юнацького читання.


75 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!

8 грудня на платформі Zoom Meeting з одного з пунктів незламності Києва (через відключення електрики) відбувся Всеукраїнський вебінар за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2022. З

bottom of page