top of page
Поиск
  • Фото автораБібліотека ІППО

Регіональна науково-практична конференція«Освіта Донеччини: історія, сьогодення та майбутнє»

Обновлено: 16 нояб. 2022 г.


06 вересня 2022 року у змішаному форматі на базі Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася регіональна науково-практична конференція з міжнародною участю «Освіта Донеччини: історія, сьогодення та майбутнє». Захід проведено з метою об’єднати зусилля науковців, практиків, державних і громадських діячів щодо характеристики здобутків і перспектив розвитку освіти регіону та з нагоди 90-ї річниці заснування Донецької області. Заголом до роботи в різних форматах долучилося близько 1100 учасників і учасниць: науково-педагогічні, педагогічні працівники, представники всіх ланок освіти та громадськості.

З вітальним словом звернувся Антон Новиков, помічник заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України − уповноважений з питань внутрішньо переміщених осіб, наголосивши на роботі Міністерства щодо створення передумов для комфортної інтеграції молоді з тимчасового окупованих територій України та територій, де ведуться бойові дії, в українське суспільство, а також фінансовій та інформаційній підтримці громадян.

Микола Кириченко, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України, доктор філософії, професор кафедри філософії і освіти дорослих, акцентував на передових позиціях Донеччини у впровадженні інновацій у різних сферах, на згуртованості освітян у боротьбі за територіальну єдність, а також вагомих внесках на науково-освітньому фронті.

Також вітали учасників Юлія Горбанюк, професор кафедри психології емоцій та мотивації Інституту психології Католицького Університету Любліна Яна Павла II, м. Люблін, Польща, Ірина Сіданіч, завідувач кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПНУ, доктор педагогічних наук, професор, Світлана Омельченко, ректор ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, Олена Пащенко, заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги. Вони наголосили на здобутках партнерства, а також подальших планах.

Відеозапис Пленарного засідання https://www.youtube.com/watch?v=E6U5sb5d7M8

Подальша робота конференції продовжилася за тематичними секціями.

Працівники бібліотеки взяли участь у секції «Національно-патріотичне виховання в регіоні: сучасне осмислення становлення та розвитку

Учасниками секції стали понад 30 організаторів виховної роботи із 20 територіальних громад. Протягом онлайн-зустрічі розглядалися питання компетентнісного підходу у військово-патріотичному вихованні старшокласників, формування свідомого ставлення дітей дошкільного віку до національно-патріотичних цінностей.

У своїх виступах педагоги області порушували питання проведення челенджів і квестів як активізації процесів національно-патріотичного виховання та формування особистості національно свідомого громадянина України (Оксана Дейнекіна, заступник директора з виховної роботи, учитель української мови та літератури Новогродівського ОЗЗСО І-ІІІ ступенів № 7 Новогродівської міської ради); виховання національної свідомості засобами волонтерського руху (Марина Соловйова, заступник директора з виховної роботи ліцею зі структурним підрозділом гімназії № 6 Покровської міської ради); виховання творчої, фізично й інтелектуально розвиненої особистості, патріота через туристично-краєзнавчу роботу (Тетяна Самойленко, заступник директора з виховної роботи ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 20 Торецької міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області).

Ольга Скібіна, завідувач бібліотеки Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Член Української Бібліотечної Асоціації, та Ганна Ткаченко, бібліотекар Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Член Української Бібліотечної Асоціації, висвітлили досвід краєзнавчої роботи бібліотекарів закладів загальної середньої освіти Донецької області.

До роботи секції долучилися Віталій Чебаник, кандидат політичних наук, старший викладач кафедри методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, Марина Семанюк, директор Комунальної обласної школи-інтернату ІІ-ІІІ ст. з поглибленим вивченням окремих предметів «Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей», м. Чернівці. Вони наголосили на актуальності проблеми військово-патріотичного виховання учнівської молоді, акцентували на імплементації компетентнісного підходу щодо військово-патріотичного виховання старшокласників.

Результатом роботи секції стало озброєння організаторів виховної роботи територіальних громад інноваційними формами та методами підготовки та проведення заходів із національно-патріотичного виховання, основами волонтерської діяльності, шляхами формування свідомого ставлення учнівської молоді до національно-патріотичних цінностей.

Надбання освіти Донеччини є запорукою розуміння подальших пошуків і шляхів розвитку національної системи освіти. Поєднання формальної, неформальної та інформальної освіти сприяють ефективній взаємодії учасників освітнього процесу в сучасних умовах. Тож маємо і надалі працювати злагоджено задля розбудови системи освіти регіону.

З матеріалами всіх секцій можна ознайомитися тут Усі фотоматеріали.





Програма конференції 06.09.2022
.pdf
Download PDF • 915KB

Презентация_Віртуальна виставка
.pdf
Download PDF • 7.37MB


28 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!

8 грудня на платформі Zoom Meeting з одного з пунктів незламності Києва (через відключення електрики) відбувся Всеукраїнський вебінар за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2022. З

bottom of page